TK Majerček

Dobrodošli pri Majerčku!

Pod Storžičem smo pa Majerčkovi doma. Pri nas so vam na voljo prenočišča, prostor za slavja in obletnice, teniško igrišče ter neokrnjena narava, ki dopušča nešteto možnosti za preživljanje prostega časa. Kmetija leži v majhni vasici Bašelj in je odlično izhodišče za odkrivanje lepot Slovenije.

Vabljeni!

Cerkev Sv. Lovrenca nad Bašljem

Podružnična cerkev sv. Lovrenca je v osnovi še romanska stavba z gotskim prezbiterijem. V 17. stoletju je bila cerkev prezidana. Freske na zahodni ladijski steni s prizorom Pohoda treh kraljev so delo furlanskih mojstrov iz začetka 15. stoletja. V cerkvi so tudi »zlati oltarji« iz 17. stoletja in kasetiran strop iz konca 17. stoletja, ki so ga sem prinesli iz cerkve na Bregu pri Preddvoru. Da je bila nad Bašljem cerkev, se v listinah omenja že leta 1154.

Arheološko najdišče Gradišče nad Bašljem

Na vzpetini nad Bašljem so bili odkriti razni predmeti, kot na primer konjska oprema, novci, prstani, sekire,….iz rimskega in praslovanskega časa.

Kapelica Sv. Barbare

Priljubljeno shajališče vaščanov, predvsem ob novem letu.

Gostilna "Na Končarju"

Ponovno odprta šele pred kratkim, prej počitniška hiša podjetja Rade Končar iz Jugoslavije, prvotno pa gostilna Pri Mohorju, last Eda Mohorja.

Cukrarna

Hiša na Laškem pri nekdanjem domu Rade Končar, nekdaj last veleposestnika Dolenca , v kateri so okoli l.1950 do ok.1960 izdelovali bonbone »štoflce«.

Soteska Pekel

Slikovita, dokaj globoka soteska Belice.

TD Bašelj - Brunarica

Za rekreacijo je dobro poskrbljeno. Na voljo je nogometno, košarkarsko, odbojkarsko in teniško igrišče.

Partizanska bolnišnica Košuta

Pod Kališčem, na Kisovcu, je nekdaj stala partizanska bolnišnica »Košuta«; ki so jo vaščani na novo postavili leta. Na skali je sedaj vzidana spominska plošča z napisom: »Na tem mestu je bila partizanska bolnica »Košuta« in kurirska postojanka S-19.« V bolnišnici je umrlo šest borcev, ki so pokopani v bližini pod »Kališko skalo«.


Nekatere stare obrti se v Bašlju še ohranjajo:

 • Čebelarstvo – močno razvita dejavnost (med, medica, matični mleček)
 • Pletenje košar - pletenje cajn, košev iz leske
 • Izdelovanje velikonočnih “butaric” iz bršljana
 • Žganjekuha – ker je po kmečkih vrtovih še nekoliko starih vrst jablan, hrušk ter sliv, se skoraj pri vsaki domačiji kuha žganje. "Vedno smo skuhali tri vrste žganja: najboljše za doma, malo slabše za prodajo, najslabše pa za parkeljne," pripovedujejo domačini.
 • Peka kruha – se je ohranila na več kmetijah (za domačo porabo)
 • Rezbarjenje in slikanje


Stari običaji v Bašlju še niso zamrli!

Miklavževanje

Ta običaj se lepo ohranja. Fantje, ki se napravijo v parkeljne, morajo biti neporočeni. Imajo lepe bele ali rjave krznene obleke in larfe – maske – z dolgimi rdečimi jeziki in rogovi. Obvezna pa je tudi pušca – hranilnik – za zbiranje denarja. Z Miklavžem pridejo na predvečer sv. Miklavža in hodijo po hišah, kjer otroci pred Miklavžem molijo.

Pustovanje

Otroci se našemijo v maškare in se hodijo po hišah. Vaški fantje pa po vasi kažejo gospoda Pusta, in nabirajo butare za njegov sežig. Na pustni torek zvečer se napravi kres.

Sveti Anton

Sveti Anton je zaščitnik živali, ta praznik se praznuje cerkvi sv. Miklavža v sosednji vasi Mače. Tja se vedno podamo peš v hrib k maši, kjer se okoli oltarja nosijo leseni prašički za zdravo živino. Zbirajo se tudi koline in mesni izdelki, ki jih prinesejo okoliški kmetje. Ti se prodajo na tradicionalni licitaciji.

Žegnanje

Žegnanje velikonočnih dobrot (šunke, jajc, hrena, potice…) pri vaški kapelici. Značilne so košare pokrite z bogato izvezenimi prti.

Semenj

Zaščitnik naše vasi je sv. Lovrenc, ki goduje 10.avgusta. Cerkvica je na hribu na nadmorski višini 960 metrov. To nedeljo se odpravimo k maši, po maši pa pripravimo kosilo za sorodnike. Povabimo jih tako, da rečemo “Pridite na bob”, oziroma, pridite na krofe, ki jih gospodinje ocvrejo na ta dan.

Fantovski krst

Ko je vaški fant star 15 ali 16 let, ga starejši vrstniki s obredom krsta sprejmejo med mladince. Opraviti mora različne naloga, da se dokaže, da je pripravljen postati moški.

Vaško dekle se poroči

Takrat gredo vaški fantje pobirat “tolar za nevesto” (odkupnino) k ženinu, na dan poroke pa na poti v cerkev naredijo na cesti prepreko oz. “Šrango”, kjer z nekaj preprostimi nalogami preizkusijo parovo pripravljenost za skok v zakonski stan.


Poglejte si kako je pri nas - v 360° načinu. Sedaj pa si predstavljajte, da diši po domačem, sveže pečenem kruhu in sveži posteljnini.


Na kmetiji si lahko sposodite kolesa in igrate tenis na lastnem igrišču. Vas Bašelj je odlično izhodišče za vzpone na okoliške gore. Lahko pa vas popeljemo s kombijem na izlet - v zimskem času k obisku vabi 10km oddaljeno smučišče Krvavec.


Na dvorišču…

se vedno nekaj dogaja. Zjutraj je najprej potrebno poskrbeti za živali v hlevu - krave in teličke, ponije, kokoši in prašičke. Tu pa so še vsa druga opravila; na njivah in travnikih, v gozdu in sadovnjaku. Če je treba kaj popraviti, so tu spretne roke gospodarja Janeza. Po napornem dnevu, se prileže umirjeno popoldne ali večer na domačiji. Pod senikom je prijetno posedeti in pokramljati o minulem dnevu in novih načrtih.


Več prispevkov

Vaša mnenja

 • Highly recommended!
  Dragica and Janez are excellent hosts. This farm is a home away from home.

  Carola B, TripAdvisor
 • An excellent choice for skiing in Krvavec ski resort.

  GymnastAlex, TripAdvisor
 • Ms Barle has a very charming farm - it is a working farm and her animals are absolutely adorable.

  Sandra, TripAdvisor

Kontakt

Turistična kmetija Majerček
Bašelj 9, 4205 Preddvor


00386 40 816 823
dragica.barle@gmail.com
facebook