Znamenitosti

Cerkev Sv. Lovrenca nad Bašljem

Podružnična cerkev sv. Lovrenca je v osnovi še romanska stavba z gotskim prezbiterijem. V 17. stoletju je bila cerkev prezidana. Freske na zahodni ladijski steni s prizorom Pohoda treh kraljev so delo furlanskih mojstrov iz začetka 15. stoletja. V cerkvi so tudi »zlati oltarji« iz 17. stoletja in kasetiran strop iz konca 17. stoletja, ki so ga sem prinesli iz cerkve na Bregu pri Preddvoru. Da je bila nad Bašljem cerkev, se v listinah omenja že leta 1154.

Arheološko najdišče Gradišče nad Bašljem

Na vzpetini nad Bašljem so bili odkriti razni predmeti, kot na primer konjska oprema, novci, prstani, sekire,….iz rimskega in praslovanskega časa.

Kapelica Sv. Barbare

Priljubljeno shajališče vaščanov, predvsem ob novem letu.

Gostilna "Na Končarju"

Ponovno odprta šele pred kratkim, prej počitniška hiša podjetja Rade Končar iz Jugoslavije, prvotno pa gostilna Pri Mohorju, last Eda Mohorja.

Cukrarna

Hiša na Laškem pri nekdanjem domu Rade Končar, nekdaj last veleposestnika Dolenca , v kateri so okoli l.1950 do ok.1960 izdelovali bonbone »štoflce«.

Soteska Pekel

Slikovita, dokaj globoka soteska Belice.

TD Bašelj - Brunarica

Za rekreacijo je dobro poskrbljeno. Na voljo je nogometno, košarkarsko, odbojkarsko in teniško igrišče.

Partizanska bolnišnica Košuta

Pod Kališčem, na Kisovcu, je nekdaj stala partizanska bolnišnica »Košuta«; ki so jo vaščani na novo postavili leta. Na skali je sedaj vzidana spominska plošča z napisom: »Na tem mestu je bila partizanska bolnica »Košuta« in kurirska postojanka S-19.« V bolnišnici je umrlo šest borcev, ki so pokopani v bližini pod »Kališko skalo«.


Kontakt

Turistična kmetija Majerček
Bašelj 9, 4205 Preddvor


00386 40 816 823
dragica.barle@gmail.com
facebook